led high bay light
1

Luhu Cultural Center

The LUHU Scientific and Technological Culture Area is conceived as a cluster of cultural buildings aimed at leveraging Longhua’s role as a technological and innovation center to elevate the quality of public life in the region. A triad of public buildings – a theatre, an art center, and a library – totaling 76,890 m² forms the centerpiece of the project, which also comprises a science museum and office buildings.

Located in Longhua’s Luhu District, the seventy-hectare site is wedged between an industrial area and the slopes of a nature park fragmented by years of hasty urban development and unrestrained spillways from the nearby Hengkeng reservoir. Instead of approaching infrastructural and ecological challenges as separate from architectural design, our project advances a building strategy that employs architecture to reorganize the topography and the spillways into public amenities inhabiting a new type of waterfront.

By dividing large program masses into their smallest components, we managed to “extend” the landscape over roads, restoring natural continuity, increasing the overall green area of the park, and creating a seamless transition between building and landscape. The topographic organization of masses generates a series of discrete, interconnected public spaces cascading downhill and tied into a continuous loop that gives shape to a new spillway basin. Reimagined as a civic waterfront, the basin edge is designed as a place in flux, where programming of public space changes with the fluctuating, seasonal water level.

The project intentionally breaks with conventional approaches to designing civic buildings as monumental objects in favor of a more diverse articulation of public spaces, reminiscent of traditional villages. Taken as a whole, the looping waterfront village becomes a new public realm meant to reconnect the surrounding neighborhoods with the Hengkeng reservoir promenade, but also to contain future development along its edge and away from the park.

 

    • PROJECT INFORMATION
      Project Location:
      Shenzhen, China
    • Site Area: 47,847 sqm
      Project Area: 104,524 sqm above ground / 76,500 sqm below ground
      Program: Grand Theatre, Art Center, Public Library
      Client: Shenzhen Longhua District Government
  • PROJECT CREDITS
    Chief Architect: Yichen Lu
    Project Manager: John Brewer, Ying Liu, Razvan Voroneanu, Yanju Yu (CCDI)
    Project Team: Jiabo Xu, Furui Sun, Lingyun Yang, Zhe Cao, Haoming Li, Zeynep Ugur, Yoko Fujita, Dongyul Kim, Hyunjoo Lee, Fupeng Mei, Simeng Qin, Jianjin Min, Anna-Louise Duggan, Hang Li, Hyungsun Choi, Yibo Zhong, Nijita Klimenko
    Architect of Record: CCDI
    Interior Design: Yichen Lu, Rong Li
    Curtainwall Design Consultant: Inhabit Group (Shanghai)
    Theater Design Consultant: Tefang Group
    Acoustic and Stage Machinery Design Consultant: Acoustics and Theater Special Design & Research Studio of ECADI
    Lighting Consultant: GLD Lighting Design